sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Voihan Lady ja Ladyn jalat

Ladylla on ollut ennenkin ongelmia jaloissaan. Koko ikänsä sillä on ollut takavuohiset hyvin vennot "karhunjalat", mutta näin vanhemmiten muutakin vikaa tullut, sillä tamma koheltaa ihan yhtä paljon kuin nuoruudessaankin.
Viime talvena Lady loukkasi laitumella riehuessaan vasemman etujalan, kun uloimmasta koukistajajänteestä meni ~50%. Se vamma parani hyvinkin nopeasti, vaikka aluksi hevonen oli lähes jalaton. Kylmäyksen ja nopeasti aloitetun kotihoidon ansiosta jalka oli jo keväällä todella hyvässä kunnossa, ja hevonen liikkui normaalisti.
Nyt kesällä Lady ontui kuitenkin vähän vasenta etustaan, ja epäilimme että jänne alkoi vaivata. Ontuminen meni kuitenkin nopeasti ohi. Loppukesällä Lady alkoi ontumaan vuorostaan oikeaa etustaan, sillä oli kolauttanut polvensa johonkin. Liikkumista polvi hankaloitti vain aina pitkän seisoskelun tai makoilun jäljiltä. Siitäkin selvittiin säikähdyksellä.
Nyt viimepäivinä on ollut taas uutta pohdittavaa Ladyn kanssa. Lady nimittäin alkoi ontumaan takajalkojaan, ja vuohiset olivat täynnä nestettä. Uskoisin tämän johtuvan siitä, että tamma on joutunut varomaan kipeää polveaan jonkin aikaa, ja on joutunut varaamaan enemmän painoa takasilleen. Takajalatkin ovat siis kipeänä, ja ainut terve jalka on se, josta viimetalvena meni jänne. Kylmäsin takajalkoja, ja käärin niihin yön ajaksi pintelit tukemaan. Parin päivän kankeamman liikkumisen jälkeen nesteet alkaa vähenemään, ja tamma liikkuu muutenkin paremmin, jes!
Sormet ristissä täällä toivon, että Lady ei taas kaahota niin, että loukkaa itseänsä lisää. Josko näistä vaivoista aletaan pikkuhiljaa pääsemään eroon, sillä täytyyhän sen päivän risukasaankin paistaa jossainvaiheessa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti