keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Hevosvalokuvauksen kuusi haastetta

Hevosvalokuvauksessa on hyvä pitää mielessä muutama kohta, joihin erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota. Erityisesti ihmisen ja hevosen valokuvaus yhdessä ei ole ihan helppo nakki, mikä vaatii niin kuvaajan kuin kuvattavien hyvän yhteistyön lisäksi monien muiden seikkojen huomiointia.

1. Ilmeet
Valokuvien mallit ovat kovan paikan edessä, sillä heiltä vaaditaan samaan aikaan sekä luonnollista että nättiä ilmettä. Kuten tässä ylläolevassa esimerkissä; luonnollisuus korostuu, mutta kohteet eivät toteuta jälkimmäistä vaadittua arvoa.

2. Assistentit
Hevosia valokuvatessa monesti on vaarana, että jostain kummallisesta syystä kameran ja valokuvattavan kohteen väliin ilmestyy jokin ylimääräinen värjäymä. Kuvaajan onkin syytä tarkistaa onko linssissä jokin iso roska, vai onko kameran eteen vaeltanut kenties jokin kavioeläin.

3. Tausta
Tarhassa valokuvaaminen ei ole kaikista varmin paikka saada hevosista hyviä yksityiskuvia, ainakaan silloin kun tarhakaverit eivät ole niitä penaalin terävimpiä kyniä.

4. Kohteen etäisyys
Kun hevosesta halutaan kokovartalokuva, sijoita itsesi niin, että kuvassa näkyy enemmän kuin yksi turpakarva. Toisaalta, jos hevosesta haluaa ottaa nykyaikaisen turpie-kuvan, suosittelen lämpimästi tätä kuvakulmaa.

5. Hyvät yöunet
Mallien on syytä näyttää parhaat puolensa kuvauksissa, mutta harvoin se onnistuu väsyneenä. Hyvät yöunet saattavat taata sen, että kohteet pysyvät hereillä läpi koko kuvaus-session. Aina ylenpalttinen nukkuminenkaan ei auta, ja vasta jälkikäteen kuvia selatessa voi huomata sen, miten moni kuva näyttää tismalleen samalta kuin tämä yllä oleva.

6. Eläinlajin tarkastaminen
Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä; hevosvalokuvissa varmasti tärkeintä on tarkistaa huolella se, mitä eläinlajia kuvaa. Viime kesänä oli tarkoitus kuvata hevosia, mutta otin nähtävästi muutaman otoksen hapsupäisestä hirvestä.


Lopputulos
Kun lähestulkoon kaikki edellämainitut asiat menevät pieleen, lopputulos voi olla pitkältikin tämännäköinen:

6 kommenttia: